icon-arrow-right
HomeNieuws VWO-leerlingen Damstede lyceum werken samen met Ymere: "los van het gas"

VWO-leerlingen Damstede lyceum werken samen met Ymere: "los van het gas"

Partnernieuws

De woningen van Ymere in de Gentiaanbuurt gaan van het gas en daarbij gaan vierde klas vwo leerlingen van het Damstede Lyceum helpen. Milan, Karim en Jaouad ontwerpen een technisch warmteplan om een bestaand gebouw gasvrij te maken.

Op 30 oktober hebben wij de leerlingen ontvangen bij Ymere Service. Na een introductie zijn we op pad gegaan met Vastgoedregisseur Henk Kroonenburg naar de Gentiaanbuurt waar Dura Vermeer met het project is gestart. Met een instructie over hoe te handelen op de bouwplaats en het aantrekken van veiligheidsschoenen en de gebruikelijke helm waren we klaar voor de rondleiding: hoe gaan wij “los van het gas” bij Ymere.

 

Deze leerlingen krijgen les op het Technasium, waar zij zelfstandig en in teams aan vraagstukken van echte opdrachtgevers werken. Op deze manier bereiden zij zich voor op de manier van werken op het HBO, WO en het bedrijfsleven. Veel van de leerlingen wonen zelf ook in de wijk of vlakbij. Dit maakt het project extra interessant en actueel voor hen. De leerlingen gaan de wijk in kaart brengen. Hoe is het nu met de energievoorziening, wat gebeurt er in de panden, hoe vaak mag het te warm of te koud zijn? Vervolgens verdiepen de leerlingen zich in alternatieve technieken om gebouwen te verwarmen.


Op basis van de verzamelde informatie en de eigenschappen van het gebouw stellen de teams een technisch ontwerp en advies voor een duurzaam hybride warmteplan op. Warmtebehoefte, productie en opslag van overschotten zijn daarbij op elkaar afgestemd, zodat het gebouw zonder gas verwarmd kan worden. De leerlingen doen dit project ter voorbereiding op de Technasium Top Award.

 

Met dank aan ing. Sander de Haan hoofduitvoerder van Dura Vermeer, Henk Kroonenburg en Jimmy Meivis Ymere om het bezoek van leerlingen mogelijk te maken. De samenwerking met de partners van Vakschool Technische Installaties Amsterdam is vanzelfsprekend geworden in de Metropoolregio Amsterdam.

+