icon-arrow-right
HomeNieuws VTi Today, VTi Tomorrow: de virtuele campus is een feit. Amsterdam is hét klaslokaal voor de Technische Installatiebranche

VTi Today, VTi Tomorrow: de virtuele campus is een feit. Amsterdam is hét klaslokaal voor de Technische Installatiebranche

VTi nieuws

Al 65 bedrijven en opleidingen hebben zich aangesloten bij de Vakschool Technische Installaties (VTi). Samen slagen zij erin om meer leerlingen te interesseren voor techniekonderwijs én het onderwijs beter te laten aansluiten bij het werkveld. Dat bleek tijdens de goed bezochte bijeenkomst VTi Today, VTi Tomorrow op maandag 28 oktober in het Amsterdam UMC, locatie AMC.

 

 

“Door Hoe werkt mijn stad wordt Amsterdam één grote techniekcampus. Dit is een prachtig initiatief”, vond Simone Kukenheim (Wethouder zorg, jeugd, beroepsonderwijs en sport).

“Als je denkt aan een ziekenhuis zoals Amsterdam UMC-locatie AMC denk je al gauw aan chirurgen, verplegers en ambulancepersoneel” meldt Frida van den Maagdenberg (RvB UMC) in haar welkomstwoord. “Weinigen realiseren zich dat een ziekenhuis enorm afhankelijk is van goed opgeleide technische mensen”.

De techniek van Amsterdam UMC, locatie AMC

Donald Huigen (manager huisvesting Amsterdam UMC, locatie AMC) voegt daar in zijn keynote aan toe: “Het gaat niet alleen om ons eigen technisch personeel. Veel werkzaamheden worden uitgevoerd door onderaannemers, we willen ook dat zij voldoende en goed opgeleide technici hebben”. Hij schetst een beeld van de veranderingen die het AMC op technisch gebied heeft doorgemaakt vanaf de bouw tot nu. Huigen: “Toen het AMC werd ontworpen waren er nog geen computers en is het gebouwd volgens de toen geldende normen. Dat is nu wel even anders met de digitalisering”. Het AMC heeft een eigen energiecentrale en een energieverbruik vergelijkbaar met de gemeente Zeist. “Het wordt nog een uitdaging om dit CO2 neutraal te gaan doen, als we zonnepanelen zouden gebruiken hebben we er ongeveer 300.000 nodig”.

We boeken resultaten

Het gaat goed met de Vakschool Technische Installaties. Op alle programmalijnen is actie en worden resultaten geboekt. Instroom bijvoorbeeld: met de Entree studenten erbij zijn er meer dan 1.000 studenten actief in de opleidingen Elektro- & Installatietechniek. “Een hele prestatie” volgens Programmadirecteur Martin de Haan. Tevens is het aantal Hybride Vakdocenten dat de leergang bij de Hogeschool van Amsterdam volgt meer dan verdubbeld. De stevige groei heeft volgens De Haan wel een keerzijde: “het docenten tekort, nu 6 FTE, en de druk die op de begeleidingscapaciteit van de bedrijven ligt maakt dat we nog wel groeien maar minder spectaculair”. Dat laatste wordt besproken in een panel. Mirte Hamers (ROC van Amsterdam): “Als we echt structurele stageplaatsen willen hebben is meer focus en ambitie nodig”. Er komen twee good practices aan het woord. Hussein Fahimi (SDR): “we hebben nu 35 mensen in onze organisatie die in opleiding zijn. Het is onderdeel van onze bedrijfsvoering”. Martin Lahnstein (Dmissi Electro): “Wij hebben 50 mensen zelf opgeleid en zoeken naar maatwerk”. Lahnstein geeft ook nog aan dat Statushouders een doelgroep is met veel potentie. Marlet Schreuder (Gemeente Amsterdam) sluit hierop aan: “Vanuit de gemeente kunnen wij verschillende producten inzetten om jullie te helpen. Denk bijvoorbeeld aan taal op de werkvloer”.

Opening van de VTi Campuskaart – hoewerktmijnstad.nl

Hoogtepunt van de avond is de opening van de virtuele VTi Campuskaart “Hoe werkt mijn stad” door wethouder Simone Kukenheim en student Jesse Groepenhoff. “Fantastisch wat jullie hier laten zien, ik ben echt onder de indruk! En wat een prettige sfeer, het voelt fijn om hier te zijn” aldus de wethouder die de aanwezigen complimenteerde met de onderlinge samenwerking en de resultaten. “Jullie spelen een superbelangrijke rol in de verduurzaming van de stad”. Door het aansluiten van een stekker in een bouwpaddestoel start een flitsend filmpje met een count-down. Hoewerktmijnstad.nl is officieel geopend.

Na de opening van de Campus gaan de ruim 100 aanwezigen zelf ontdekken welke techniek er in het AMC zit. De medewerkers van Donald Huigen verzorgen rondleidingen in de energiecentrale, de werktuigkunde en de gebouwinstallaties. Het enthousiasme is groot. We zijn goed bezig. We inspireren de jeugd maar ook elkaar!

Antonio Navarrete en Esther Meulendijk

Antonio Navarrete is vanaf de oprichting in 2012 betrokken geweest bij de VTi en treedt terug uit het bestuur. “Wat ooit begon met het idee om de oude LTS terug te laten keren is uitgemond in een beweging” aldus Ronald Olij die Antonio bedankt voor zijn inzet en betrokkenheid. De aanwezigen geven Antonio een daverend applaus. Hij wordt opgevolgd door Marc Meeder (directeur HOMIJ Amsterdam) en Jan Sier (DGA Hiensch Engineering).

 

Esther Meulendijk kondigt aan dat ze een nieuwe baan heeft en daarom stopt met de rol als projectleider BPV van de VTi. Ook Esther krijgt een daverend applaus. Martin de Haan bedankt Esther voor haar inzet en goede samenwerking en voegt daar aan toe “jouw nieuwe werkgever wordt toch wel partner van VTI?”. Esther wordt opgevolgd door Mirte Hamers.

+