icon-arrow-right
HomeNieuws Verslag: VTi Today, VTi Tomorrow

Verslag: VTi Today, VTi Tomorrow

VTi nieuws

Vakschool Technische Installaties boekt eerste successen

 

Alweer voor de tweede keer hield de Vakschool Technische Installatie (VTi) op maandag 23 april de bijeenkomst VTi Today, VTi Tomorrow. Betrokken bedrijven en opleidingen kregen een update over de vorderingen van de vakschool. Nu al kiezen steeds meer jongeren voor een technische opleiding.

“We willen jullie graag even bijpraten”, zo opent Dook van den Boer, voorzitter van het bestuur van de VTi, de bijeenkomst.  “De Vakschool Technische Installatie heeft al meer dan vijftig partners, een grote diversiteit aan bedrijven. Allemaal ondernemers die inhoudelijk graag een bijdrage willen leveren aan de VTi. Er komt bovendien een energietransitie aan. Dat betekent dat de vraag naar technisch personeel alleen maar groter wordt.”

 

Ook Marsha Wagner (Topsector Energie) benadrukt de groeiende vraag naar technici. “We zijn echt bezig met het bouwen van een nieuw energiesysteem. Nog voor de zomer moet er een Klimaatakkoord liggen, met afspraken over het terugdringen van de CO2-uitstoot. Voor de installatiebranche ligt daar een flinke uitdaging. Hoe kunnen zij anticiperen op deze veranderingen? Het is duidelijk dat het onderwijs veel meer moet aansluiten op de vraag van het bedrijfsleven. We moeten toe naar een leven lang leren en ontwikkelen. Hoe dan ook kunnen andere regio’s veel leren van de VTi.”

 

Programmamanager Martin de Haan en Ruud Porck (beiden VTi) vertellen vervolgens over de stand van zaken bij de vakschool. Met de opzet van Techniekteams gaat het de goede kant op, en dat geldt ook voor de bevordering van de instroom in het techniekonderwijs. Steeds meer partners leggen structureel stageplaatsen vast. En de oriëntatie op ondernemerschap begint in mei, op alle niveaus: “Beroepsspecifiek én praktijkgericht.” Alleen voor het opzetten van een (virtuele) Techniekcampus heeft VTi nog steeds geen projectleider gevonden. Ruud Porck: “We zoeken een ‘huwelijksmakelaar’, die bedrijven en scholen met elkaar verbindt.” Martin de Haan: “Delen is het nieuwe hebben.”

 

De cijfers wijzen gelukkig uit dat de inspanningen van de VTi en zijn partners nu al vruchten beginnen af te werpen. Bij de belangrijkste scholen in de regio kiezen 11 procent meer leerlingen voor het profiel Produceren, Installeren & Energie (PIE). En het aantal aanmeldingen voor technische mbo-opleidingen is met 31 procent toegenomen. Ruud Porck: “De olievlek breidt zich steeds verder uit, maar we zijn er nog niet.”

In het tweede gedeelte van de avond kunnen de bezoekers deelnemen aan een aantal workshops. Tijdens de pitches van één minuut blijkt na afloop dat mensen er veel van hebben opgestoken. In een van de workshops hebben ze bijvoorbeeld gezien dat veel statushouders enthousiast zijn voor het installatievak. In een andere workshop kwam naar voren dat er genoeg mensen zijn in de bedrijven met passie voor onderwijs, die dus graag de nieuwe opleiding Hybride Vakdocent willen volgen. Martin de Haan bedankt alle bezoekers voor hun aanwezigheid. “Geniet nog even na van het succes, want jullie maken de VTi.”

+