icon-arrow-right
HomeNieuws Verslag: VTi Today Tomorrow 11 april 2022

Verslag: VTi Today Tomorrow 11 april 2022

VTi nieuws

Op maandag 11 april vond in samenwerking met Luchtvaart Community Schiphol (LCS) in het Schipholgebouw de bijeenkomst VTi Today, VTi Tomorrow plaats. Vakschool Technische Installaties (VTi) is een samenwerking tussen beroepsonderwijs, bedrijfsleven, overheid en brancheverenigingen in de Metropoolregio Amsterdam. Tijdens dit event werd techniek vanuit verschillende invalshoeken belicht.

 

Programmamanagers Martin de Haan en Mirte Hamers vertelden de ruim 100 aanwezigen dat VTi hard bezig is jongeren te stimuleren om voor een technische opleiding te kiezen. Daarnaast werd het belang van de afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven benadrukt. Verschillende sprekers, vanuit beide branches, lieten zien waar we nu staan, maar vooral ook waar we naartoe moeten.

 

De wereld van techniek

Gedurende de avond werd de wereld van techniek vanuit allerlei invalshoeken belicht. Ron Wever, Cluster Manager Bagage, sprak namens Royal Schiphol Group over het enorme en geavanceerde bagagesysteem. Technische studenten kwamen aan het woord en gaven de aanwezige bedrijven tips over de benadering van hun doelgroep: “Kom eens bij ons op school langs en laat zien wat jullie allemaal doen.” Daarnaast kwamen ook nieuwe partners van VTi aan het woord en werd de groei van VTi aan de aanwezigen gepresenteerd.

 

‘Leerlingen moeten de leerweg volgen die bij hen past’

“Het promoten van techniek doen wij al jaren, met succes, maar dat is nooit genoeg”, aldus Joost van Elten, partner van VTi die zich inzet voor de verbetering van het (beroeps)onderwijs. “Momenteel wordt een havo/vwo-advies voor basisschoolleerlingen gezien als ‘het beste dat je kunt hebben’. Er is een enorme druk vanuit ouders, docenten, schooldecanen, maar ook vanuit de leerlingen zelf. Terwijl een mbo-leerweg, die niet per se makkelijker is, maar een andere vorm van leren hanteert, kan zorgen voor een enorme ontwikkeling. Uiteindelijk gaat het niet alleen om het diploma; je moet je blijven ontwikkelen, via een leerweg die bij de leerling past.”

+