icon-arrow-right
HomeNieuws Terug naar school: technici worden deeltijddocent

Terug naar school: technici worden deeltijddocent

VTi nieuws

Er is een enorm tekort aan techniekdocenten in het vmbo en mbo. Daar wil de Vakschool Technische Installaties (VTi) in Amsterdam wat aan doen. Zij leiden ervaren technici op tot deeltijddocent, met de Leergang Hybride Vakdocent. ‘Ik wil jongeren enthousiast maken voor techniek’.

Al tijdens zijn stage merkte Kees de Vries uit Amsterdam dat scholen zitten te springen om techniekdocenten. "Ze vroegen me of ik alvast voor volgend schooljaar te “boeken” was." De Vries heeft de belangstelling voorlopig afgehouden. Tenslotte is hij net halverwege de éénjarige opleiding tot Hybride vakdocent aan de Hogeschool van Amsterdam. De Vries, vestigingsdirecteur van een installatiebedrijf, gaat naast zijn werk aan de slag als docent in het mbo en vmbo.

20190523 Terug naar school - Technici worden deeltijddocent.jpg

Vakkennis overdragen

Een combinatie van idealisme, een gevoel van urgentie en de behoefte om wat bij te leren. Dát maakte dat De Vries na 30 jaar in het vak weer de schoolbanken inging. "In veertien avonden leer ik mijn vakkennis over te dragen op jongeren. Daarnaast loop ik twee keer acht dagen stage, op het mbo en vmbo. Ik hoop met boeiende lessen jongeren te interesseren voor techniek."

Eigentijdse verhalen vertellen

Ervaren technici zijn aantrekkelijk als docenten. Omdat zij vanuit hun eigen praktijkervaring levendige en eigentijdse verhalen kunnen vertellen, maar ook omdat nieuwe technieken maar langzaam hun weg vinden naar het onderwijs. De Vries: "Op het vmbo werken vaak oudere docenten die weinig kennis hebben van de laatste innovaties, zoals bijvoorbeeld warmtepompen. Nieuwe technieken die de technici van morgen wél moeten beheersen."

Energietransitie laten slagen

"Goede docenten vinden is een van de belangrijkste opgaven om de energietransitie te laten slagen", aldus Martin de Haan, programmadirecteur van het VTi. "We roepen bedrijven op hun beste medewerkers te laten opleiden tot docent. En zo hun medewerkers van de toekomst te garanderen, want goede docenten zorgen voor goede technici. Tegelijkertijd staan bedrijven die kampen met personeelstekorten niet graag tijd van hun beste medewerkers af. Dat is wel een spanningsveld."

Jongeren enthousiast maken voor techniek

De Vries beveelt de leergang van harte aan. "Ik vind het leuk: leren over hoe je een les opbouwt en spannend houdt." Zijn collegegeld wordt betaald door OTIB, het opleidingsfonds voor installateurs. Keerzijden zijn er natuurlijk ook. "Het is momenteel erg druk op mijn werk. In het weekend heb ik huiswerk en doe ik soms inhaalwerk. Maar uiteindelijk ben ik blij dat ik mijn steentje bij kan dragen en jongeren enthousiast kan maken voor techniek."

 

Bron: https://www.topsectorenergie.nl/nieuws/terug-naar-school-technici-worden-deeltijddocent

+