icon-arrow-right
HomeNieuws VTi Today, VTi Tomorrow: Instroombevordering: missie geslaagd! Meer docenten nodig.

VTi Today, VTi Tomorrow: Instroombevordering: missie geslaagd! Meer docenten nodig.

VTi nieuws

Al 64 bedrijven en opleidingen hebben zich aangesloten bij de Vakschool Technische Installaties (VTi). Samen slagen zij er steeds beter in om leerlingen te interesseren voor techniekonderwijs én het onderwijs beter te laten aansluiten bij het werkveld. Dat bleek tijdens de goed bezochte bijeenkomst VTi Today, VTi Tomorrow op maandag 8 april bij het ROC van Amsterdam. “Fantastisch wat jullie hebben neergezet”, vond Doekle Terpstra (Techniek Nederland).

“Het gaat goed met de Vakschool Technische Installaties”, meldt bestuursvoorzitter Dook van den Boer in zijn openingswoord. “Maar meer techniekleerlingen betekent ook dat er meer docenten nodig zijn. Een van de dingen die we hebben afgesproken, is dat we vol willen gaan voor de zij-instromers, met fantastische leerplekken bij bedrijven. Daarnaast zijn we al volop bezig om te kijken hoe we de toekomst van VTi kunnen waarborgen als over twee jaar de Rif-subsidie afloopt.”

 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Groei en inspiratie

Programmadirecteur Martin de Haan toont op het scherm de logo’s van alle 64 partners van de VTi “We maken een enorme groei door. Het concept spreekt aan en inspireert om samen de technische installatiebranche verder te helpen.” Het VTi samenwerkingslogo gebruiken in de communicatie van partners is een mooie manier om die saamhorigheid zichtbaar te maken aldus de Haan.

Een noviteit is de werving van ‘hybride vakdocenten’: technici die naast hun baan een of twee dagen voor de klas staan. Met de vertoning van een mooi filmpje trapt Martin de Haan de campagne af voor de werving van deze vakdocenten. Een van de geïnterviewden: “Ik kan heel mooi de link leggen tussen wat ik overdag in de praktijk doe en de theorie die ik ’s avonds geef.”

Vakmanschap

Gastspreker Doekle Terpstra (Techniek Nederland) benadrukt dat techniek de basis legt voor alle grote thema’s van deze tijd. “Van energietransitie tot mobiliteit. Installatietechniek is de ruggengraat van maatschappelijke veranderingen. Vakmanschap wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen kunnen via het beroepsonderwijs een toekomst vinden in de installatietechniek. Een goed opgeleide technisch-vmbo’er heeft misschien wel een beter perspectief dan een hbo’er in de financiële sector. We moeten dus investeren in de infrastructuur van het beroepsonderwijs.”

Terpstra wil graag een pluim geven aan de initiatiefnemers van de Vakschool Technische Installaties. “Al 900 leerlingen die hebben gekozen voor techniekonderwijs, prachtig! Die vinden straks overal een plek. Ook aan de docentenkant zoeken jullie naar onorthodoxe manieren om mensen te vinden, onder andere met de hybride vakdocent. Wat mij betreft is dat in binnenkort gewoon de norm. Fantastisch wat jullie als VTi hebben neergezet, dat verdient het om meer in de etalage te staan. Hoog tijd om bewindslieden hier een keer uit te nodigen.”

Ruud Porck

Aan het slot van de bijeenkomst spreekt bestuurslid Antonio Navarrete een kort afscheidswoordje voor Ruud Porck, een van de drijvende krachten achter de VTi. Ruud werkt sinds oktober als senior-adviseur voor Sterk Techniekonderwijs. “Jullie zitten hier mede omdat jullie zijn aangestoken door het enthousiasme van Ruud. Ik wil hem graag bedanken voor alles wat hij voor VTi gedaan heeft.”

+