icon-arrow-right
HomeNieuws Interview met Martin de Haan, jurylid en ambassadeur van De Slimste Handen

Interview met Martin de Haan, jurylid en ambassadeur van De Slimste Handen

VTi nieuws

Martin de Haan is programmadirecteur bij de Vakschool Technische Installaties (VTI) in Amsterdam. Hij zet zich in om samen met bedrijven en onderwijsinstellingen het tekort aan goed opgeleide technici op te lossen in de Metropoolregio Amsterdam. Voor de tweede keer zit Martin in de jury van De Slimste Handen van Nederland.

20200716-promo slimste handen.JPG
Martin (rechts) als jury bij De Slimste Handen van Nederland 2019 naast de winnaars in de categorie het beste technische team

VTI is ambassadeur van De Slimste Handen. Vertel!

De Slimste Handen sluit goed aan bij de missie van VTI: het installatievak promoten bij jonge technici en zorgen voor genoeg goed opgeleide technici voor de toekomst. Als je meer en beter opgeleide mensen wil dan is waardering voor het beroep daar een belangrijk onderdeel van, en dat is precies wat we doen met De Slimste Handen.

 

Waarom is De Slimste Handen belangrijk voor de installatiebranche in het bijzonder?

Er is in de installatiebranche een enorm tekort aan goed opgeleide technici. We proberen jongeren te verleiden om de branche in te gaan maar tegelijkertijd zien we dat er te veel mensen aan de achterkant uitstromen. Als mensen ontevreden zijn over hun werkgever verlaten ze vaak de branche in plaats van dat ze naar een andere werkgever gaan. Dat is ontzettend jammer want zo raken we goede mensen kwijt die we hard nodig hebben.

Hoe kan De Slimste Handen eraan bijdragen dat mensen in de installatiebranche willen blijven?

Waardering is het motortje waarmee mensen gemotiveerd worden. Als je door je werkgever of door je collega genomineerd wordt dan is dat een enorm teken van erkenning en wordt je werk veel leuker. Goede mensen moet je waarderen, dan blijven ze met plezier werken.

 

Vorig jaar zat je ook in de jury. Wat vond je er toen zo leuk aan?

Ik vond het ontzettend leuk om de onderbouwingen van de nominaties te lezen. Het enthousiasme en trots waarmee mensen over hun collega’s vertellen is heel aanstekelijk.

En je ziet in de nominaties dat er veel gebeurt op technisch gebied. Technici werken aan hartstikke mooie projecten en goede ideeën. Ze zijn heel bescheiden maar om te laten zien hoe mooi het vak is moeten de verhalen wel verteld worden.

 

Wat was een memorabel moment van vorig jaar?

Wat ik verrassend vond was dat de publieksprijs vorig jaar ging naar Kiman, die bezig is met het onderwijzen van techniek aan kinderen. Alle aanwezige technische mannen en vrouwen begrijpen dat kennisdelen cruciaal is voor het voortbestaan van het vak. Dat vond ik heel bijzonder.

 

Waarom zouden er nog meer mensen moeten aansluiten bij dit initiatief?

Hoe meer mensen achter dit initiatief gaan staan hoe groter de waardering voor vakmannen en vakvrouwen en hoe beter het beeld wordt van werken in de techniek.

 

Meer informatie over "De Slimste Handen" op: www.deslimstehanden.nl

+