icon-arrow-right
HomeNieuwsKalenderInformatie workshops

Informatie workshops

Onderstaand treft u informatie aan over de verschillende workshops. Tijdens VTi Today, VTi Tomorrow kunt u deelnemen aan één sessie. Wij vragen bij uw aanmelding om uw eerste twee voorkeuren. Uiteraard streven wij ernaar u in te delen bij de sessie van uw voorkeur.

Workshop 1: Zijn jullie al BIM-ready?

In deze workshop neemt het techniekteam je mee in de voortgang van BIM in het onderwijs. Waar gaan we naar toe, wat is onze ambitie? Studenten laten aan de hand van een presentatie zien dat BIM een prominente rol speelt in hun opleiding en stellen de vraag: wij zijn BIM-ready, jullie ook? Deze vraag moet gesteld worden als BIM een prominente rol heeft in de opleiding in relatie tot voldoende kwalitatieve stageplaatsen.

 

Workshopleider: Jan Sier (Hiensh Engineering)
Met studenten en docenten.
Interessant voor bedrijven die volgens BIM werken.

Workshop 2: Hybride docent ‘Samen in de versnelling’

Tijdens de VTI bijeenkomst in oktober 2018 hebben we met elkaar de mogelijkheden verkend t.a.v. de combinatie deels werken in het bedrijfsleven en deels werken binnen het onderwijs. In de tussentijd is er veel gebeurd. Zo is er, op basis van de input van VTi partners, nieuw wervingsmateriaal gemaakt in de vorm van een heldere tekst en een aansprekende film. Met als doel technici te bereiken en een goed beeld te geven van het werken in de school. Ook is de leergang hybride docent goed op stoom. Bij mbo-college Westpoort loopt inmiddels een vestigingsdirecteur van een groot Installatiebedrijf stage in het kader van deze leergang. Daarnaast zijn ook twee collega’s daadwerkelijk als hybride docent bij ons aan de slag.
Tijdens de workshop op 8 april staat centraal wat wij als mbo-college nog meer kunnen doen én wij vragen jullie wat wij hierin van jullie kunnen verwachten; welke concrete mogelijkheden zie je in je eigen organisatie om het hybride docentschap verder mede uit te bouwen.
Wij zien jullie graag de 8-ste!


Workshop leiders: Yvonne Tersteeg, Jet Bekker (HRM, MBO College Westpoort)
Interessant voor HR medewerkers bedrijven & scholen

Workshop 3: Spectaculaire Techschool voor Amsterdams vmbo

De Amsterdamse vmbo scholen, het mbo en het bedrijfsleven (ook de VTi bedrijven) hebben op 1 april een plan bij het ministerie van OCW in gediend waarmee ze het technisch vmbo in de stad een enorme kwalitatieve impuls gaan geven. Verschillende vmbo scholen bundelen hun bovenbouw en gaan naar één nieuw te bouwen plek in de stad waar de vmbo leerlingen innovatief en inspirerend technisch onderwijs gaan volgen: 'The place to be' voor de Amsterdamse jeugd en hun ouders.

Joost van Elten van het Masterplan Techniek Amsterdam neemt u mee in de plannen (en biedt u de kans om mee te doen).

Workshopleider: Joost van Elten (Masterplan Amsterdam)

Workshop 4: "Hoe laten we dé droom werkelijkheid worden; voor alle gemotiveerde studenten een stageplek met perspectief"

De weg naar structurele stageplekken (BPV) is uitgewerkt in een customer journey waar we als VTi trots op kunnen zijn. En erin slagen om stageplekken binnen alle VTi bedrijven, voor alle studenten van het MBO en VMBO van Groot Amsterdam komt dichterbij. Hoe dan vraag je je natuurlijk af? Daar hebben we jouw inbreng voor nodig. In deze workshop wil ik een team formeren met wie ik samen een pilot ga starten om komend schoolseizoen gemiddeld 80 stageplekken voor niveau 2 en 60 stageplekken voor niveau 4 wil gaan genereren. Samen met jou wil ik nadenken over welke stappen, systemen en successen, en vooral hoe te behalen! Wil jij jouw inbreng leveren de programmalijn Structurele BPV, meld je dan aan! 


Workshopleider: Esther Meulendijk (VTi projectleider)
Interessant voor: stagebegeleiders, docenten, praktijkbegeleiders, HR

Workshop 5: Campusvorming - Zet je bedrijf op de kaart: ‘hoe werkt mijn stad?’

Er is een grote vraag bij scholen om eens een kijkje achter de schermen te nemen van bijzondere locaties in de stad. Hoe werkt het DeLaMar theater bijvoorbeeld of het Amsterdams UMC ziekenhuis? Het motiveert leerlingen enorm om in aanraking te komen met het echte werk. Dat kan ook bij opleidingscentra of bij praktijklokalen van bedrijven in het kader van “delen is het nieuwe hebben”. In deze workshop laten we je zien hoe de kaart werkt en bespreken we wat het inhoudt als een bedrijf zich op deze kaart zet. Hoe doe je dat en wat kun je verwachten als bedrijf?

 

Workshopleider: Hans Wilschut (VTi Projectleider)
Interessant voor VTi bedrijven met cofinanciering op de programmalijn TI campus en bedrijven die zich op de “kaart” willen zetten.

Workshop 6: Ondernemerschap

Eén van de programmalijnen binnen de VTi is Ondernemerschap. Doel is om beroepsspecifieke, op de praktijkgerichte ondernemersvaardigheden bij te brengen. Maar wat zijn nu de competenties waarover een ondernemende student zou moeten beschikken? Welke karaktereigenschappen zijn van toepassing? In een korte sessie duiken we in de wereld van het ondernemerschap want we willen studenten zo goed mogelijk voorbereiden op deze uitdaging. We luisteren naar het verhaal van een oud student, nu een jonge ondernemer. Hoe heeft hij de stap naar het ondernemerschap ervaren, welk advies kan hij de school, de stage en andere jonge startende ondernemers meegeven. Kortom, een boeiend, interactief programma voor ondernemende mensen die een bijdrage willen leveren aan Ondernemerschap!


Workshopleider: Ton Visser (VTi projectleider)
Met: oud student en docenten uit het ontwikkelteam
Interessant voor DGA’s en mensen met affiniteit voor ondernemerschap & onderwijs

Workshop 7: De cruciale rol van bedrijven in publiek-private samenwerking

Een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt is van sociaal en economisch belang. Daarom investeert de gemeente Amsterdam in goede samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs, zoals de VTi. Wij zijn benieuwd naar uw ervaring als bedrijf, als werkgever in dit soort intensieve samenwerking met het onderwijs. Wat is uw belang, wat is uw rol? Wat heeft u nodig om die rol goed waar te kunnen maken? Nu en in de toekomst. 


Workshopleiders: Helene Bakker en Janneke Tjebbes (Gemeente Amsterdam, Economische Zaken)
Interessant voor bedrijven die in één of meerdere publiek-private samenwerkingen participeren.

+